Dugulás leggyakoribb okai

A háztartásokban mindenki találkozik élete során szerencsés esetben csak kisebb, balszerencsés esetben nagyobb dugulással a ház, vagy lakás lefolyóiban. Ami közös azonban minden dugulásban, az az, hogy ezek a dugulások mindig a legrosszabb pillanatban történnek, valamint az, hogy némi odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhetőek lennének ezek a helyzetek.

A dugulás 10+1 leggyakoribb okát most megpróbáljuk összeszedni, hogy ezáltal is elkerülhetővé váljanak a kellemetlen helyzetek.

Dugulás okai

1, Dugulás oka – Véletlenül a lefolyóba eső tárgyak

Gyakran okoznak dugulást a WC-fertőtlenítők kis kosárkái, vagy éppen a gyermekjátékok. Ezek könnyen megakadnak a csövekben, de sokszor akár évekig is képesek észrevétlenül meglapulni. Eltávolításukra a legegyszerűbb módszer, ha egy hosszabb drót használatával megpróbáljuk kihorgászni őket.

2, Dugulás oka – Szándékosan a lefolyóba dobott tárgyak

Tipikusan ilyenek a WC-ben a szilárd élelmiszerek, törlőkendők és a női higiéniai termékek, vagy mosdó, mosogató esetében a levágott körömdarabok és apróbb ételmaradványok. Nem gondolnánk, de kifejezetten veszélyes a nedves törlőkendő lefolyóba dobása. Ezek nagyon könnyen felragadhatnak a lefolyó falára is bizony elősegíthetik a nagyobb dugulások kialakulását.

3, Dugulás oka – Spórolás a vízzel

Egyrészt jó dolog a takarékoskodás, de azzal sem árt tisztában lenni, hogy a nagydolog megfelelő leöblítéséhez nem elegendő csupán annyi víz, hogy éppen eltűnjön a láthatárról. Legalább egy teljes tartálynyi vízzel öblítsünk, mert ha nem így teszünk, akkor félúton elakadhat félúton WC papír és egy-kettőre kész is baj.

4, Dugulás oka – Olaj, zsír, ételmaradékok

A konyhai lefolyóban gyakran okoz elakadást az olaj- és zsírmaradványokkal összetapadó ételmaradék. A használt olajat és zsírt soha ne öntsük a lefolyóba! Nemcsak dugulást okozhat, de szennyezi a környezetet is. Ráadásul a lerakodott zsíros szennyeződés feloldása a lefolyóban közel sem egyszerű, az esetek többségében vegyszeres segítségre lesz szükségünk.

5, Dugulás oka – Hideg víz

Ha a mosogatáskor spórol a meleg vízzel, szinte biztos, hogy visszatérő feladat lesz a duguláselhárítás. Ennek oka, hogy a hideg vízben mosogatás során a zsíros szennyeződések nem oldódnak fel megfelelően és így lerakódnak a lefolyóban, ami a dugulás melegágyát jelenti.

6, Dugulás oka – Kozmetikumok

A gyengébb minőségű tusfürdők, habfürdők, szappanok is nagy lerakódást tudnak okozni a csövekben. Érdemesebb a jobb minőséget választani, mert ha a duguláselhárítás árát és az esetleges áztatás okozta károkat is beleszámolja, előfordulhat, hogy az olcsó sokkal drágább.

7, Dugulás oka – Haj feltorlódása

Nemcsak a hosszú, de már a rövid hajszálak is okozhatnak problémát, különösen a mosó- vagy fürdőszerek lerakódásaihoz tapadva, de gyakori, hogy csomóba összeállva dugítják el a szanitert. Legyen szó bármelyikről, egyszerűbb ha elkerüljük őket egy lefolyó szűrő használatával ami megakadályozza a lefolyóba jutást.

Duguláselhárítás azonnal Kaposváron! +3630 699 3815

8, Dugulás oka – Mosószer

A nem megfelelően oldódó mosószerek éppúgy letapadhatnak a lefolyócsövekben, mint a mosógép adagolójában. Az oldódást gátolhatja még az alacsonyabb vízhőmérséklet is, ezért ha többnyire alacsony hőmérsékleten mos, ajánlatos havonta egyszer tisztítószeres főzőprogramot is futtatnia.

9, Dugulás oka – Víztakarékos mosó- és mosogatógépek

Ezek az eszközök nagyon elterjedtek, és bár valamennyi vizet megtakarítanak, ha nem megfelelően vannak a lefolyórendszerre kötve, komoly dugulást okozhatnak. A kis mennyiségű vízben nehezebben oldódik fel ugyanaz a mennyiségű mosó- vagy mosogatószer, így ezek mennyiségével nem ajánlatos túllépni a gyártó ajánlásait.

10, Dugulás oka – Csatornarendszer hibája

A régebbi építésű rendszereket nem a mai kor szokásaira méretezték, és mára már meglehetősen el is használódtak. A csatornatisztítás Budapest régebbi épületei esetén ugyanolyan rendszeres rutinfeladat kell, hogy legyen, mint a nagytakarítás.

+1: Lefolyótisztítás elmaradása

A probléma megoldásának legegyszerűbb módja a megelőzés. Ajánlatos havi rendszerességgel vízkőmentesíteni a lefolyókat, és néhány, szinte fillérekért kapható lefolyószűrő is csodákra képes. Természetesen gondos odafigyelés mellett is előfordulhatnak problémák, amikor szakember segítségére van szükség.

Még több információ Duguláselhárítás Kaposvár

Ha duguláselhárításra van szüksége Kaposváron és vonzáskörzetében, akkor keressen bizalommal!

+36 30 699 3815

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*