WC tisztítás sósavval

A sósav otthoni használatával kapcsolatban az a kép élhet bennünk, hogy szüleink, nagyszüleink bőszen öntik azt a WC lefolyójába, amikor esetleg dugulás jelentkezett otthonunkban. Manapság már a modern vegyszerek kiszorították ezt a fajta módszert, pedig egy nagyon hatékony megoldásról beszélhetünk, aminek természetesen meg vannak a veszélyes oldalai is.

Éppen ezért az alábbiakban a WC tisztítását sósavval megoldani szándékozók számára igyekszünk néhány jó tanácsot adni a helyes használatra vonatkozóan.

Sósav jellemzői

A sósav egy rendkívül erős sav formula, mely tömény formában, de hígítva is veszélyes lehet egészségünkre. Szinte mindennel reakcióba lép a műanyagon kívül, minden szerves anyagot szétmar. Ennek oka, hogy erőteljes roncsoló hatással bír. Gyakorlatilag képes feloldani szinte bármely fémet, legfőképp az alumíniumot és a cinket, de kismértékben reagál vassal és ötvözeteivel is. Emiatt fém szifonoknál és öreg vas lefolyórendszereknél ne alkalmazzuk, mert szétmarja azokat.

Réz és ezüst tárgyakkal viszont nem lép reakcióba, azonban a felületükön található oxidréteg eltávolítására tökéletes így az ilyen anyagból készült tárgyak kifényesítésére tökéletes.

Széleskörűen alkalmazzák az iparban is mint oldószert, elektrolitot, vagy akár sterilizációs célra, mint baktériumölő anyagot. A legfontosabb és leggyakoribb alkalmazási területe azonban továbbra is az elvízkövesedett és elhúgykövesedett porcelán piszoárok és WC csészék felületének tisztítása.

Ha Kaposváron van szükség duguláselhárításra, akkor keressen bizalommal! Duguláselhárítás Kaposvár!

Ferge Balázs

+3630 6993815

Sósav használata

A WC tisztítás megkezdése előtt a legfontosabb tudnivaló a sósav használatával kapcsolatban, hogy véletlenül se keverjük hypóval, vagy hypo tartalmú vegyszerrel. Ugyanis a hypo, keveredve a sósavval olyan mérgező vegyület felszabadulásához vezethet, mely visszafordíthatatlan és végzetes tüdőkárosodást okozhat.

A háztartásokban gyakran alkalmazott nátrium-hipoklorit hatóanyagú tisztítószer a Domestos is, ezért fokozottan ügyeljünk ennek használatára is.

A legjobb és legbiztonságosabb megoldás, ha a sósavval történő tisztítás során semmilyen más vegyületet és vegyszert sem alkalmazunk.

WC tisztítása sósavval

Első lépésként érdemes a kagylóban található vizet eltávolítani, a víz mentes közegben ugyanis jobban hat a sósav is. Ehhez egy pumpa kiválóan alkalmas lehet, nemes egyszerűséggel csak pumpáljuk addig amíg a víz szint le nem csökken. A maradék vizet is eltávolíthatjuk erre alkalmas edénnyel, vagy más praktikus módon például felmosóval való felszívással.

Ezt követően érdemes egy egész flakonnal a lefolyóba önteni, majd legalább 3-4 órán át hagyjuk hatni. Az idő lejárta után nincs más teendőnk csak leöblíteni a rendszert és a tiszta lefolyó már garantált is.

Az alkalmazás során mindenképp ügyeljünk arra is, hogy a helyiség szellőztetése biztosított legyen, lehetőség szerint minden ajtó és ablak legyen nyitva. Emellett a biztonságos használat alapfeltétel a gumikesztyű használata, de a védőszemüveg is javallott lehet, az esetleges balesetek elkerülése végett.

Összegezve:

A sósav háztartásunk hasznos kelléke lehet, de használata nagyfokú odafigyelést igényel. Azonban ha a fent említett tanácsokat megfogadjuk, akkor biztonságosan használhatjuk és könnyedén megszabadulhatunk a lefolyóban felgyülemlett lerakódásoktól is néhány óra alatt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*